Friday, January 13, 2012

A treia cu noroc - Paine integrala cu seminte

De curand ne-am achizitionat o masina de facut paine. Suntem trei fani ai painii, asa ca ne doream sa incercam diverse tipuri de paine, sa stim ce punem in ea, ce alte cuvinte: sa mancam sanatos.

Prima incercare nu a fost prea reusita. Din dorinta de a incerca masina cat mai repede am folosit un program de coacere rapid. Era clar ca nu o sa iasa, insa copiii din noi voiau sa vada cum functioneaza.

A doua incercare a fost un chec cu fructe confiate, foarte delicios, putin cam sfaramicios, dar s-a consumat cat ai bate din palme.

A treia incercare a fost cu noroc. Am facut paine integrala cu seminte de in si dovleac.

INGREDIENTE (in ordinea punerii lor in cuva):
  • 200 ml apa calduta
  • 150 ml iaurt
  • 1.5 lingurita sare ( folosind lingura de masura a masinii)
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri ulei de masline
  • 305 g faina integrala Alnatura
  • 300 g faina alba 000
  • 1 pachet (25g) drojdie proaspata Pakmaya
Am setat programul 13 Paine de casa  (4h 29 min), grad rumenire mediu, unde am modificat timpii astfel:
  • framantare 1  - 8 min
  • dospire 1       - 40 min
  • framantare 2  - 20 min
  • dospire 2       - 60 min
  • dospire 3       - 66 min
  • coacere         - 75 min
La semnalul sonor (undeva la mijlocul celei de-a doua framantari) am adaugat o lingura de seminte de in si 2 linguri de seminte de dovleac. 

Cu 30 minute inainte de terminare am pus programul pe pauza pentru  a unge painea cu un amestec de miere si apa.

Rezultatul: o paine foarte buna, satioasa si consistenta.




2 comments:

  1. Ma bucur ca sunteti multumiti de masina de facut paine si chiar te rog sa ne impartasesti experientele tale, poate incepem si noi sa o folosim mai des pe a noastra.
    Arata tare bine si ma incanta ideea cu semintele de in. O vom incerca si noi curand.

    ReplyDelete
  2. Reteta mai trebuie putin lucrata. Iese un pic cam tare painea, insa e foarte gustoasa si satioasa. In curand voi posta si reteta de paine frantuzeasca care este excelenta.

    ReplyDelete