Pana acum nu am mai facut niciodata cozonac. Imi place, ca macar de sarbatori, sa am cozonac in casa. Asa ca anul acesta m-am decis sa invat sa fac cozonac. Desigur, acum am si un ajutor de nadejde....masina de facut paine, iar bunica imi este consilier.
INGREDIENTE pentru o tava de cozonac (in ordinea punerii in masina):
- 250 ml lapte caldut
- 150 g zahar pus impreuna cu laptele la incalzit pentru a se topi mai repede
- 100 ml ulei
- 3 galbenusuri
- 1/2 lingurita sare
- esenta de vanilie, rom si portocala
- 500 g faina 000 pentru cozonac
- 30 g drojdie proaspata
UMPLUTURA:
- nuci pisate
- 1 lg cacao
- 1 lingurita scortisoara
- 4-5 bucati de rahat feliate
Am pus ingredientele in masina de paine, in ordinea mentionata, am setat programul 7 - Dough (aluat) si am asteptat 1h30' ca aluatul sa fie gata. Dupa care l-am scos din masina, l-am portionat in 2 bucati aproximativ egale si am inceput sa intind cate o foaie pe rand.
Am presarat nuca pisata amestecata cu o lingura de cacao si scortisoara, rahat si stafide astfel incat foaia sa nu fie nici prea incarcata ca sa nu mai creasca, dar nici sa fie goala. Se ruleaza fiecare foaie umpluta apoi se impletesc.
Se asaza in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se mai lasa la crescut, langa o sursa de caldura, aproximativ 1h-1h30'. Atentie la cat de mult creste, sa nu iasa din tava, pentru ca va mai creste si in cuptor.
Cuptorul se incinge in prealabil. Timpul de coacere este de 45-55 min. la foc mic, dar asta depinde si de cuptor.
Iata si rezultatul - poza nu este grozava. Este facuta cu telefonul. Insa cozonacul a iesit super!
No comments:
Post a Comment